Alegerea coliviei


  •   Alegerea coliviei
      
          Pasarile sunt create pentru libertate. Deci, cel putin trebuie de oferit amorezilor o colivie spațioasă unde ei s-ar simti confortabil. Astfel, dimensiunile minime pentru o colivie sunt de 50cm latime, 90cm adancime si 50cm inaltime.

       Cel mai bine să achizitionati o colivie dreptunghiulara, pentru ca cele rotunde, s-au constatat a fi periculoase pentru psihica pasarii.

        Fiti atenti la usa coliviei! Papagalii sunt foarte sprinteni si s-ar putea sa se descurce usor cu o incheetura simpla.

        O colivie calitativa trebuie sa aiba fundul detasabil si gratiile din otel inoxidabil. Luati seama ca gratiile sa nu aiba ascutituri.

       O colivie potrivita poate fi cumparata de aici


  •       Amenajarea

              Un detaliu important este amenajarea coliviei. Cum am mentionat, agapornis sunt jucausi, deci au nevoie de mai multi accesorii. In primul rand, calivia trebuie sa contina minim 2-3 stinghii (in dependenta de marimea ei) amplasate rational la nivele diferite. Fiti atenti la materialele din care sunt confectionate stinghiile! Cel mai potrivit material este lemnul. De asemenialuati seama lemnul sa fie bine prelucrat pentru a evita ranirea papagalului (mai ales la picioruse foarte firave).

             Pentru hrana si apa exista boluri speciale. Alegeti cele mai putin adanci si mai late. Amplasati-le in partea de jos a coliviei si spalati-le zilnic. Folositi boluri separate pentru seminte si pentru fructe,legume.

          Dupa o anumita perioada, bolurile vor trebui sa fie schimbate. Mai ales, fiti atenti la cel cu apa.
          Bolurile ideale sunt acestea.

     In colivie este necesara prezenta osului de sepie, care este sursa de caltiu pentru pasare.

     Papagalilor este necesara si o baie cu apa calduta. Iar amorezilor chiar le place foarte mult sa faca baie. De aceea, este bine sa le luati o cadita speciala pentru apa,care se amplaseaza in colivie. Insa nu se recomanda acest lucru, pentru ca papagalii fac multa mizerie si imprastir apa in toate directiile. Astfel, in colivie va fi o umezeala continua, care poate duce si la descompunerea resturilor de alimente din fundul coliviei (mai ales daca e umpluta cu nisip).

   Cel mai bine este sa lasati papagalului la îndemână acvariumul sau sa umpleti cu apa lavuarul.

  In apa puteti adauga 3-4 picaturi de iod. Dar fi-ti atenti la compozitia apei! Ea nu trebuie sa contina nici un fel de chimicat.

   Chiar daca aveti un singur papagal, este binevenit sa amplasati in colivie cuib special pentru amorezi. Cuiburile se vand in magazinele zoo sau la piata, este inportant ca el sa fie nou! Cuibul il puteti plasa la una din usitile mai mici ale coliviei.


In  imaginea de mai sus vedem un cuib improvizat, care serveste mai mult ca loc sigur de refugiu a papagalului.
Puteti confectiona si singuri un cuib improvizat, de acest gen:

  Dar optez pentru cele procurate, pentru ca sunt mai sigure.


  • Jucariile

”Jucariile sunt necesare pentru a oferi companionului dumneavoastra o modalitate de distractie, pentru a-l feri de plictiseala si stres, pentru a-i stimula inteligenta nativa. Aveti grija sa procurati jucarii care sa nu poata fi dezmembrate in bucati mici pe care pasarea sa le poata inghiti. Evitati inelele metalice si lanturile, precum si jucariile din materiale tratate chimic (zinc, mercur, adezivi etc.) sau din plastic. Studiati cu atentie clopoteii intrucat deseori acestia pot fi cu usutrinta dezmembrati de catre papagali. Nu aglomerati colivia cu prea multe jucarii. Va trebui sa aveti grija sa oferiti papagalilor Agapornis jucariile prin rotatie, intrucat, aceleasi jucarii mentinute prea mult timp vor sfarsi prin a fi ignorate.

Le puteti oferi jucarii din piele tabacita, din sfoara netratata chimic, diferite leagane si scarite special concepute pentru papagali. Jucariile deteriorate sau prea murdare trebuiesc inlocuite imediat. ”
                                                                                                         *Preluat de pe www.latifa.ro

  Dar nu aglomerati colivia, si nu o transformati in pom de craciun. Papagalul are nevoie de spatiu.
  Cele mai bune jucarii puteti achizitiona de aici.


  • Amplasarea coliviei

    Cel mai important lucru e sa asezati colivia in centrul activitatii voastre zilnice. Unde este cea mai mare galagie. Dar nu o plasati in bucatarii sau bai. In nici un caz!

     Colivia trebuie sa fie amplasata un pic mai sus de nivelul ochilor, pentru ca pasarea sa se simta in siguranta. Colivia trebuie sa fie in loc luminos, dar nu sub razele directe a soarelul.

    Si retineti ca curentul este moartea papagalilor. Deci evitati curenti de aer!



  • Igiena

Precum aveti grija de dvs. astfel trebuie sa ingrijiti de papagalul vostru. Pe fundul coliviei puteti impastia nisip, dar el trebuie inlocuit saptamanal, pentru ca hrana umezita sau fecalele atrag foarte repede insectele si dezvolta foarte usor bacterii.

  Sau puteti asterne niste serviete si inlocuitele zilnic.

Iar saptamanal curatiti colivia in intregime.

Un comentariu: