Îmblânzirea papagalilor



           Probabil cel mai complicat capitol, îmblânzirea, un proces durabil care necesita rabdare si perseverenta, insa care apoi le compenseaza pe toate.
     Sunt mai multe etape de imblanzire a oricarui tip de papagal, care trebuiesc respectate in ordine si urmate cu strictete.


       Etapa nr. 1 - acomodarea

           Lăsați papagalul dvs. sa se obisnuiasca in noua sa locuinta, idiferent daca ati cumparat recent un papagal, sau ati hotarat sa luati grija voi de dansul, si nu mama, care facea asta pana acum (spre exemplu). Procesul este simplu. Lasati papagalul dvs. in pace timp de o saptamana, cand treceti pe langa dansul vorbiti-i cu glas mangaietor, nu strigati, nu faceti miscari bruste si nu-l speriati.

     Etapa nr. 2 - hranirea papagalului prin gratii

        Dupa saptamana de pace, treceti la actiune. Incercati sa-l hraniti pe papagalul dvs. dandui mancare delicioasa prin gratiile coliviei. E normal ca pasarea sa nu accepte din prima. Nu fortati! Asteptati pana la 5 min. si puneti hrana langa colivie, la vederea papagalului. Dupa vreo jumatate de ora repetati procedura, daca nu va accepta, plasati mancarea in colivie, la locul obisnuit. Chiar daca papagalul este foarte speriat, oricum pret de cateva zile se va acomoda si va gusta din mana. Garantat! Iar daca nu, atunci cautati problema in alta parte, dar nu in papagal.


    Etapa nr. 3 - zborul

             Dupa 2 saptamani in noua sa locuinta este momentul oportun pentru a lasa papagalul sa zboare pentru prima data. Da, asta poate crea anumite probleme. Papagalul va fi desigur un pic speriat, dar si curios, de aceea asteptativa la tapete,usi ciugulite, posibil carti (mai ales papagalii amorezi), si desigur vor fi vizibile semnele ale activitatii sistemului digestiv. Dar nu stigati si nu speriati pasarea! Asta e curiozitatea.
           
 E posibil ca pasarea sa refuze sa se intoarca in colivie si posibil prima noapte va innopta pe vreun dulap sau cea de genu asta. Nu incercati sa o prindeti, exista mare pericol sa o raniti, pentru ca papagalii in caz de pericol bat puternic din aripi, dar si musca. Oricum pasarea are nevoie de hrana (papaglii medii se infometeaza dupa 5-8 ore) si va reveni in colivie.
         De acum incolo o veti obisnui pe pasarea dvs. cu zboruri regulate (min. 2 ore pe zi).
         
                 Etapa nr. 4 – hranirea directa din mana

      Acum pasarea sa obisnuit cu noul sa stapan si e gata sa accepte noi provocari.
      Trebuie sa sti ca exista pasari care nu tolereaza prezenta omului pe teritoriul sau (adica in colivie), in asemeni cazuri o veti hrani in afara ei.
Deci etapa consta in hranirea direct din palma. Luati seminte in mana si oferitile papagalului, mana trebuie sa fie alaturi de cadita cu mancare, nu va mistati si vorbiti continuu. In afara coliviei oferiti hrana pe acoperisul coliviei, pentru ca pasarea sa se simta in siguranta. Urmatoarele 2-3 saptamani hraniti-o tot in acelasi loc si la intervala cat de cat egale de timp.

               Etapa nr. 5 – mangaierea

            Dupa etapele parcurse, papagalul este complet familiarizat cu prezenta dvs. Dar mai simte frica naturala fata de om. Etapa data consta in tot aceeasi hranire din palma, insa deja experementand noi miscari. Incercati ca va jucati cu papagalul. Oferitii cate 2-3 seminte, aoi plasati palma astfel incat el sa trebuiasca sa se intinda sau chiar sa urce in palma. Sa stiti ca momentul urcarii in palma inseamna inceputul stransei prietenii intre voi.
          Etapa data poate dura cel mai mult. Pentru ca pana acum pasarea era manta de instinctele naturale, iar acum se bazeaza doar pe incredere.

              Etapa nr. 6 –  exersarea si  perseverenta

         Acum e nevoie sa implementati toate etapele in obicei. Oferiti zilnic timp papagalului dvs. El are nevoie de joaca, mangaieri, socializare si libertate (cat de limitata nu ar fi)!





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu